U prometu za vikend 34 alkoholizirana vozača

Podijeli


Vozač upravljao osobnim automobilom s 2,28 promila 

FOTO: Ilustracija

U razdoblju od 7. do 9. kolovoza, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu su zaustavljena 34 vozača od čega: 25 vozača osobnih automobila, 8 vozača bicikla i 1 vozač traktora, koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.
 
Evidentirano je još 240 prekršaja od čega: 136 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 28 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prekršaja upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanje pod zabranom, 5 prekršaja upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 53 ostala prekršaja.
 
Najveća prisutnost alkohola utvrđena je dana 9. kolovoza, oko 1,05 sati u Osijeku, u Ulici kralja Petra Svačića, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 42-godišnji hrvatski državljanin iz Tenje. Vozač je upravljao osobnim automobilom kojemu je istekla važnost prometne dozvole za više od 15 dana, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola privremeno oduzeta te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 2,28 grama po kilogramu, zbog čega je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.
 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 42000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova.
 
-Dana 7. kolovoza, u 19,20 sati u Našicama, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 1 osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a 2 osobe lake tjelesne ozljede. Vozač  36-godišnji hrvatski državljanin iz Zoljana, upravljao osobnim automobilom i uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila udario u vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera. Vozaču je je utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,11 grama po kilogramu.  
Protiv 36-godišnjeg vozača slijedi kaznena prijava nadležnom ODO-u.
 
-Dana 8. kolovoza, oko 5,25 sati u Donjem Miholjcu, u nadzoru prometa zaustavljen je 30-godišnji hrvatski državljanin iz Podgajaca Podravskih. Vozaču osobnog automobila utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,82 grama po kilogramu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.
 
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
-Dana 8. kolovoza, u 7,06 sati u Levanjskoj Varoši, u nadzoru prometa zaustavljen  je 54-godišnji hrvatski državljanin iz Slobodne Vlasti. Vozač je upravljao neregistriranim traktorom koji nije osiguran i to za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova.
Vozaču je   utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,48 grama po kilogramu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.
 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 55700 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „G“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.
 
-Dana 8. kolovoza, u 12,15 sati u Đakovu, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač 54-godišnji hrvatski državljanin iz Potnjana upravljao je osobnim automobilom te uslijed nepropisne vožnje unazad, udario je u parkirani osobni automobil. Vozač je napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen  gdje mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,80 grama po kilogramu.
 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 27000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodova.
 
-Dana 8. kolovoza, u 23,30 sati, na cesti između Vrbice i Starih Mikanovaca, u nadzoru prometa zaustavljen je 50-godišnji hrvatski državljanin iz Vrbice. Vozaču  osobnog automobila utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,83 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.
  
-Dana 09. kolovoza, u 00,50 sati u Kozarcu, u nadzoru prometa zaustavljen je 30-godišnji hrvatski državljanin iz Jagodnjaka. Vozaču osobnog automobila utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,98 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
-Dana 9. kolovoza, u 05,20 sati u Osijeku, u Županijskoj ulici, u nadzoru prometa zaustavljen je 24-godišnji hrvatski državljanin iz Šarengrada. Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 0,54 grama po kilogramu te se odbio podvrgnuti ispitivanju na prisutnost droga u organizmu.
Vozač je dao na uvid tuđu vozačkom dozvolu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.
 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 25000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozila „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodova. 

Dana 9. kolovoza,  oko 16 sati, na državnoj cesti broj 7, između Vuke i Širokog Polja, zaustavljen je vozač osobnog automobila 31-godišnji hrvatski državljanin iz Vladislavaca. Vozaču je utvrđena brzina od 163 km/h na dionici ceste van naselja gdje je brzina ograničena prometnim pravilom na 90 km/h.
 
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.
 

Stranica

#BeActive Night ove godine u osječkoj Tvrđi

Podijeli


Subota je rezervirana za #BeActive Night diljem Europe, a ove će ga godine u Republici Hrvatskoj ugostiti osječka Tvrđa.

Nakon pulskog Amfiteatra i zadarske šetnice Pozdrav Suncu i Morske orgulje, vježbanje pod zvijezdama održat će se 26. rujna u Tvrđi na Trgu Vatroslava Lisinskog, od 19.00 do 21.00 sat. Koncept je to noćnog vježbanja za građane, koji se održava u isto vrijeme u svim gradovima Europe, a kojemu je cilj potaknuti posjetitelje na redovitu tjelesnu aktivnost tijekom cijele godine.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Marija Crnković, voditeljica projekta Europskog tjedna sporta, Tomislav Družak, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Robert Seligman, ambasador Europskog tjedna sporta, Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije i Karlo Šatvar, drugi potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka.

Europski tjedan sporta u Osijeku se održava šestu godinu za redom, ovoga puta u uvjetima pandemije COVID-a 19. Središnji događaj u Osijeku bit će #BeActive Night, vježbanje pod zvijezdama, kada će se na Trgu Vatroslava Lisinskog održati pet fitness programa s poznatim osječkim trenerima, dok će vježbače u pauzi zabavljati poznate osječke plesne skupine. Cilj je ovog programa demonstrirati koje su prednosti noćnog vježbanja te da se vježbati može bilo gdje i bilo kada, istaknula je Marija Crnković.

Karlo Šatvar istaknuo je velika ulaganja Grada u sportsku infrastrukturu kao preduvjet za bavljenje sportom, profesionalno ili rekreativno. Osijek tako ima Srednjoškolsko igralište s tartan stazom, novu stazu za trčanje koja se proteže uz šetnicu, nedavno obnovljeni Gimnastički centar Sokol, a gradi se i novi stadion NK Osijek kao najveća privatna investicija u gradu. Šatvar je napomenuo i kako Osijeku nedostaje još samo olimpijski bazen, te izrazio nadu za njegovom izgradnjom u dogledno vrijeme.

Poznati osječki gimnastičar Robert Seligman pozvao je Osječane da se pridruže ovoj manifestaciji naglasivši kako je sport iznimno važan za zdravlje građana, a posebice male djece.

 

Francuski veleposlanik u nastupnom posjetu Osijeku

Podijeli


– Ovo je moj prvi službeni posjet Osijeku zbog čega sam izuzetno sretan. Vidim da imamo još mnogo toga za napraviti. Jezična suradnja već postoji, zahvaljujući Francuskoj alijansi u Osijeku, no želimo još više razvijati suradnju u informacijskim znanostima. – odmah je najavio veleposlanik.
U tom smislu zamjenik gradonačelnika Boris Piližota upoznao je NJ.E. s činjenicom kako u Osijeku već posluje podružnica francuske tvrtke ATOS – globalni lider u području digitalne transformacije, s više od 110.000 zaposlenika u 73 zemlje svijeta te godišnjim prihodom većim od 11 milijardi eura. Radi se tvrtki koja je europski lider u području kibernetičke sigurnosti kao i za rješenja u domeni superračunala (High-performance computing, HPC).
Obojica su se brzo usuglasila kako upravo u ovom području treba nastaviti ulagati napore kako bi se suradnja proširila i na druge tvrtke, što je iznjedrilo inicijativu za zajedničkim sastankom s potencijalnim ulagačima u naš grad, s naglaskom na ovaj izuzetno brzo rastući segment gospodarstva.
Zamjenik gradonačelnika upoznao je veleposlanika s još jednom zanimljivošću – sudjelovanjem gradonačelnika pariškog okruga Vélizy-Villacoublay Pascala Thévenota 2019. na 2. Forumu ICT društvo održanom u Osijeku Roboti Dolaze s temom Planiranje razvoja grada: Održiva poslovna četvrt – mobilnost.
– Već desetak godina u Osijeku obilježavamo Europski tjedan mobilnosti (ove godine posvećen održivom urbanom prometu), a vidimo da je ovo područje vrlo zanimljivo i francuskim tvrtkama – nastavio je Piližota uvažavajući činjenicu kako je autonomna vožnja pionirski pothvat francuske automobilske industrije još 2015.
– Ponosni smo i na činjenicu što u Osijeku više od stoljeća djeluje i Francuski klub, danas Francuska alijansa, ujedno i koordinator svih Alijansi u RH, koja obogaćuje kulturno – umjetnički život grada na Dravi. – zaključio je na kraju ovog susreta zamjenik gradonačelnika.

Komunalci PGŽ-a protiv drastičnog povećanja cijena obrade i zbrinjavanja otpada na Marišćini

Podijeli


Grupaciju održavanja čistoće PGŽ čine Komunalno društvo Čistoća iz Rijeke te komunalna društva iz Viškova, Krka, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Raba, Lopara, Cresa i Lošinja, Delnica, Vrbovskog, Čabra i Fužina kao i komunalno društvo Komunalac, koje obavlja uslugu prikupljanja komunalnog otpada na području Liburnije.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, pružatelji javne usluge prikupljanja komunalnog otpada i tvrtka Ekoplus imali su ugovorenu obradu i zbrinjavanje komunalnog otpada po cijeni od 470 kn/tona, odnosno 232 kn/t za obradu i zbrinjavanje ostalih vrsta otpada (glomazni otpad) u CGO Marišćina.

Ekoplus d.o.o. je svim članovima Grupacije dostavio novi Cjenik obrade i zbrinjavanja otpada kojim se cijena za komunalni otpad uvećava za 151%,  a cijena za glomazni otpad  uvećava za 758%. Nadzorni odbor cjenik nije donio jednoglasno, kako se to prenosi u medijima. naime, predstavnici Grada Rijeke i Čistoće su glasali protiv, ali je glasovima predstavnika Županije, Općine Viškovo i predstavnika radnika ipak odobren novi cjenik.

„Uz novi Cjenik nije dostavljena kalkulacija cijena koja bi opravdala ili barem pokušala opravdati ovakvo drastično povećanje cijena. Predmetna kalkulacija nije dostavljena niti nakon višestrukih zahtjeva od strane Grupacije i njenih članova. Članovi Grupacije održavanja čistoće PGŽ smatraju da ne postoje razlozi za ovako drastično povećanje cijena, izražavaju opravdanu sumnju u cijene za koje se ne želi dostaviti izračun i pojašnjenje uključenih troškova, a jedinice lokalne samouprave na području njihovog djelovanja odbijaju odobriti nove cjenike“, ističu oni.

U obraćanju ispred svih članova grupacije, direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan naglasila kako je zatajena informacija o odobrenom sufinanciranju 40 posto troškova zbrinjavanja goriva iz otpada od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz medija se saznaje da je trošak zbrinjavanja tzv. viškova otpada izvan Centra u novu cijenu uračunat sa 31% višom jediničnom cijenom od one koju Ekoplus trenutno ima ugovorenu. Svako sufinanciranje ili umanjenje troškova poslovanja Ekoplusa znači i manju cijenu obrade otpada, odnosno manje račune za građane i tvrtke.

„Umjesto partnerskog odnosa, uvažavanja navedenih činjenica, pojašnjenja i dostave izračuna nove cijene, uprava Ekoplusaodlučila  je jednostrano raskinuti ugovore svim komunalnim društvima Grupacije održavanje čistoće PGŽ i dostavila prijedlog novog ugovora s odredbama štetnim za njihovo poslovanje i  mogućnost njihovog kvalitetnog pružanja usluge. Raskidom ugovora uprava Ekoplusa je  sva komunalna društva PGŽ dovela u situaciju da od 1. listopada više nemaju ugovoreno zbrinjavanje otpada“, naglašavaju članovi grupacije.

U ime Grupacije medijima se obratila direktorica Čistoće Jasna Kukuljan

Fond još uvijek nije isporučio individualne spremnike

Predstavnici komunalnih društava su upozorili kako, između ostaloga, uprava Ekoplusa za svoje visoke troškove poslovanja optužuje građane koji nedovoljno odvajaju otpad.

Direktorica Kukuljan je istaknula kako je sustav primarne selekcije na našem području uspješno uveden još 2015. godine postavljanjem 6400 spremnika za selektivni otpad odnosno 7,4 milijuna litara kapaciteta za selektivni otpad tjedno, čime je grad Rijeka u vrhu RH. Također, Kukuljan je ukazala i na činjenicu da je individualizacija spremnika tek pred nama.
„Zašto je trenutno stala: zbog spremnika koji još uvijek nisu došli od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U trenutku kad ih primimo, krećemo u dijeljenje posuda svim individualnim subjektima i rješavanje svih višestambenih jedinica“, kazala je direktorica riječke Čistoće.

Komunalci ne prihvaćaju prijedlog Ekoplusa po kojem bi četveročlana obitelj plaćala 100% više

Ekoplus, istaknuto je, širi dezinformacije i o načinu obračuna i iznosima računa komunalnih poduzeća.
„Ekoplus je dio cjelokupnog sustava zbrinjavanja komunalnog otpada PGŽ i neizbježno je da enormno povećanje cijene Ekoplusa direktno utječe na cijenu usluge komunalnih društava, odnosno uzrokuje povećanje računa građana i tvrtki. Sadašnji iznosi računa bi se za pojedine kategorije kupaca morali uvećati za više od 100 posto“, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Naime, kako stoji reagiranju gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i direktorice KD Čistoće Kukuljan na izjave direktora Ekoplusa Miodraga Šarca iznesene na ovotjednoj konferenciji za novinare, Šarac govori o poskupljenju od 15 do 60 kuna za četveročlanu obitelj.
„Netočno je da će se povećanjem dosadašnjih cijena Ekoplusa krajnjem korisniku povećati samo, kako navodi Šarac, varijabilni dio cijene. Točno je da će se za krajnje korisnike, sukladno zakonskim propisima, povećati ukupna cijena odvoza otpada. Riječ je o kompleksnom izračunu kojeg direktor Šarac ili ne razumije ili namjerno prešućuje. Točna je informacija da bi se, a uz primjenu nove cijene, građanina na području grada Rijeke, primjerice za četveročlanu obitelj, računi za odvoz otpada povećali za 100,50%, odnosno prosječni račun bi se sa 82,40 kuna povećao na 165,19 kuna (bez PDV-a)“, stoji u reagiranju.

Zbog povećanja cijene TD Ekoplus d.o.o. neizbježno je da i komunalna društva povećaju cijenu građanima i pravnim osobama jer se radi o direktnom trošku koji utječe na konačnu cijenu za krajnje korisnike. Naime, umjesto dosadašnjih  28 milijuna kuna godišnje, uz povećanje cijene, KD Čistoća. d.o.o će TD Ekoplus d.o.o. plaćati 84 milijuna kuna.

Poziv Ekopusu na konstruktivni dijalog

Članovi grupacije na današnjoj su konferenciji za novinare istaknuli kako je strategija gospodarenja otpadom RH definirala Marišćinu kao jedini centar za prihvat i zbrinjavanje otpada te stoga uloga Ekoplusa nije ostvarenje profita nego omogućavanje održivosti cjelokupnog sustava kvalitetnog i ekonomičnog zbrinjavanja otpada na području PGŽ.
“Zakonski rokovi koje komunalna društva moraju poštivati prilikom donošenja novih cjenika su minimalno 45 dana te stoga ovim putem zahtijevamo da se odmah opozove novi cjenik te ponovno pozivamo upravu Ekoplusa na konstruktivni dijalog, dostavljanje izračuna cijene, uvažavanje primjedbi i zajednički rad na uspostavi sustava koji će građanima omogućiti kvalitetnu uslugu po prihvatljivim cijenama,“ naglašeno je.

Također, gradonačelnik Grada Rijeke hitno će zatražiti od Nadzornog odbora Ekoplusa preispitivanje odluke o suglasnosti na novu cijenu, uz navođenje konkretnih primjedbi. Dodatno, o istom će obavijestiti i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Naime, 7. rujna 2020. godine Ministarstvo je dalo Ekoplusu suglasnost na novi cjenik usluge obrade otpada pri čemu je suglasnost dana na osnovu dostavljenih elemenata i izračuna od strane Ekoplusa, u čiju analizu i istinitost Ministarstvo nije ulazilo.