PRAKSOM U UDRUZI DO DRUŠTVENE PROMJENE: POZIV ZA MLADE

Podijeli


PRAKSOM U UDRUZI DO DRUŠTVENE PROMJENE: POZIV ZA MLADE

Objavljeno: 05. 3. 2020.

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva mlade ispod 30 godina koji su završili fakultete društvenog ili humanističkog usmjerenja, a nezaposleni su ili rade izvan struke da se prijave na program Prakse u civilnom društvu. Program je dio projekta Social Innovators i cilja na mlade koji su zainteresirani baviti se važnim društvenim temama i primijeniti svoje znanje u praksi. U 80 sati strukturiranog programa steći će iskustvo i osnovne vještine potrebne za rad u udrugama.

Program prakse u civilnom društvu uključuje:

  • 80 sati prakse u organizaciji civilnog društva koja odgovara interesu praktikanta
  • Usavršavanje postojećih i usvajanje novih vještina i znanja
  • Vodstvo stručnog i iskusnog mentora/mentorice
  • Jasne povratne informacije o radu i pismo preporuke mentora nakon odrađene prakse, kao i potvrda o završenoj praksi
  • Mogućnost pokretanja i razvoja vlastitog projekta ili inicijative

Mladi će se imati priliku specijalizirati u jednom od sljedećih područja važnih za rad u organizacijama civilnog društva: vođenje projekata, administracija i financije, komunikacija i PR, zagovaranje/rad na programima te educiranje i vođenje treninga (npr. rad s mladima).

Koji su kriteriji prijave?

Na program prakse u civilnom društvu mogu se prijaviti mladi zadovoljavaju sljedeće uvjete:

✔ imaju do 30 godina

✔ završili su ili završavaju fakultet društveno-humanističkog usmjerenja (preddiplomska ili diplomska razina studija)

✔ nisu zaposleni u struci (rade izvan područja za koje su se obrazovali)

✔ motivirani su steći iskustvo u civilnom društvu

Rok prijave za program prakse je 1. travnja (do kraja dana).

Prijavni obrazac: https://forms.gle/gaVPndF5kq8Tsawf7

Više informacija može se pronaći na stranicama Inicijative mladih za ljudska prava: http://yihr.hr/hr/praksomuudruzidodrustvenepromjeneprijavise/

Social Innovators je financiran od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fond za zapošljavanje mladih.

Zajedno za zelenu, kompetitivnu i uključivu Europu.Tijekom vikenda u Zagrebu 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Podijeli


U Zagrebu je od petka do danas zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19, a ukupno je 171 aktivan slučaj, objavljeno je danas na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera Civilne zaštite.

U petak je bilo 12 slučajeva zaraze, u subotu 18, dok je u nedjelju bilo 17 pozitivnih.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić izvijestila je kako je od jučerašnjih 17 novooboljelih deset osoba povezano s boravkom na godišnjim odmorima, pet osoba su kontakti ranije zaraženih osoba, a za dvoje je nejasna epidemiološka anamneza. Zamjenica Šikić pozvala je građane na dodatan oprez bez obzira gdje se nalazili napomenuvši kako nema mjesta opuštanju.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić iznijela je podatke vezane uz poplavu kazavši kako je do sada obrađeno i upisano 1 805 zahtjeva, a budući da dolazi do dupliranja pristiglih zahtjeva očekuje se da će ih biti oko 2 000.

Na pitanje koje se tiče građana smještenih u SD Cvjetno naselje, zamjenica Majić rekla je kako Grad Zagreb kontinuirano vodi razgovore s nadležnim Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bi iznašli rješenje za građane koji su tamo smješteni. „Sredinom idućeg tjedna precizirati će se novi uvjeti, temeljem kojih će Grad Zagreb i Ministarstvo raspisati novi Javni poziv, kako bi se do sredine rujna adekvatno smjestili svi sugrađani koji se nalaze u Studentskom domu. Nastojimo fleksibilizirati kriterije kako bi obuhvatili što veći broj građana“.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva su izvijestili kako je tijekom vikenda prikupljeno 110 tona građevinskog otpada s 36 lokacija.

 

Pozitivno ocijenjen projekt uređenja poučne šumske staze na ušću Mirne

Podijeli


Pozitivno ocijenjen projekt uređenja poučne šumske staze na ušću Mirne

10.08.2020. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije

Odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) o rezultatu administrativne kontrole Zahtjeva za potporu, projekt Grada Novigrada-Cittanova „Uređenje poučne šumske staze na ušću rijeke Mirne“ ocijenjen je pozitivno, čime se utvrđuje prihvatljivost projekta te on ulazi u sljedeću fazu koja vodi sklapanju ugovora o financiranju.

Procijenjeni iznos potpore Gradu Novigradu-Cittanova za realizaciju projekta je 738.845,45 kuna, od čega je 85 posto potpore iz proračuna EU, dok se preostalih 15 posto financira iz proračuna Republike Hrvatske.

Riječ je o projektu uspostave i krajobraznog uređenja poučne šumske pješačke staze s vidikovcima i drugim pratećim sadržajima te ostalom manjom infrastrukturom povezanom s proučavanjem i edukacijom, pri čemu se postojeće trase pješačkih staza planiraju valorizirati kako bi posjetitelji šetnjom imali priliku proučavati i educirati se o šumi, njenom biljnom i životinjskom svijetu, održivom gospodarenju i zaštiti šume i okoliša unutar područja ekološke mreže Natura 2000.

Predviđeni radovi većinom obuhvaćaju čišćenje niskog raslinja i srušenih stabala koja se planiraju iskoristiti za sadržaje kao što su poligoni i rampe za penjanje, drvna građa za instaliranje promatračnica ptica, klupice za odmor, mol, prijelaz preko prirodnog usjeka, te uređenje amfiteatra za predavanje u prirodi. Od ostalih pratećih sadržaja predviđene su edukativne info tabele na lokaciji, putokazi i mape na stazi, male tabele za označavanje biljnih vrsta i stabala, cestovni putokazi za dolazak na lokaciju, postavljanje kanti za odvojeno prikupljanje otpada na ulasku u park, te postavljanje skele za geološki presjek u stijeni. Svi radovi predviđeni projektom uređenja edukativne staze i postavljanja prateće opreme obavljat će se bez upotrebe teške mehanizacije i to uglavnom ručnim radom, uz maksimalno korištenje prirodnih materijala, drva i kamena.

Projekt će se realizirati tijekom 2021. godine, a pripreme počinju do kraja ove godine.

Obuhvat projekta vidljiv je na slijedećoj skici:

Predavanje o udomljavanju starijih osoba

Podijeli


Predavanje o udomljavanju starijih osoba

Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Klub 60+“ koji provodi Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje

Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje u patak je bila domaćin stručnog predavanja i radionice na temu „ Udomiteljstvo kao oblik skrbi za odrasle osobe“. Predavanje su održale djelatnice partnerske organizacije Centra za socijalnu skrb Grubišno Polje Antonija Turkalj i Sonja Đuričić, dok je svoja iskustva s udomljavanjem iznijela i Marija Tregner.
Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Klub 60+“ koji provodi Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Grubišno Polje i Gradom Grubišno Polje, a uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (MP)