Grad Čakovec dobio priznanje za Naj, naj akciju 2019.

Podijeli


Grad Čakovec status Grada – prijatelja djece stekao je 2005. godine, među prvima u Hrvatskoj, i otada posebnu pažnju poklanja upravo svojim najmlađim sugrađanima.  Sudionici akcije Gradovi i općine – prijatelji djece krajem studenog svake godine, budući da je 20. studenog 1989. donesena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, iskustva u provedbi projekata i aktivnosti razmjenjuju na savjetovanju koje se tradicionalno održava u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Svečanost povodom obilježavanja 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta i 20. obljetnice provedbe akcije Gradovi i općine – prijatelji djece održana je u utorak 19. studenog 2019.

U okviru bogatog programa pojedincima koji su svojim radom doprinijeli kvaliteti provedbe ove akcije na nacionalnoj razini dodijeljene su zahvale, koje su uručene i predstavnicama Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece, prim. mr. sc. Mariji Hegeduš-Jungvirth, dr. med., koja je ujedno i članica Središnjega koordinacijskog odbora Akcije, te Gordani Šoltić Siladi, predsjednici Društva Naša djeca Čakovec i Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece.

Tijekom svečanosti prikazan je film redatelja Marija Kovača pod nazivom Dvadeset godina zajedno do gradova i općina – prijatelja djece. U dijelu filma koji je snimljen u Čakovcu dječji su vijećnici predstavili Baby fitness, Cuga je tuga, Budi neovisan i slobodan te druge zdravstvene preventivne programe namijenjene djeci i mladima koji se kontinuirano provode već 15-ak godina i po kojima je Čakovec prepoznatljiv u hrvatskim okvirima.

Gradovi i općine svake godine izabiru po jedan projekt koji proglašavaju Naj-akcijom te izvješće o njenoj provedbi šalju Središnjem koordinacijskom odboru akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. U 2019. godini Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece za Naj-akciju je odabrao projekt Budi sretna priča jednog medvjedića, koji je provela Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu.

Središnji koordinacijski odbor iz Zagreba čakovečku je Naj-akciju, uz projekte iz Novske i Opatije, proglasio jednom od tri najoriginalnije Naj-akcije u 2019. godini pa je Gradu Čakovcu dodijeljeno posebno priznanje za Naj, naj-akciju 2019.!

Trima spomenutim gradovima omogućeno je predstavljanje svojih projekata u sklopu svečanosti pa su Muridov projekt predstavile dječja gradonačelnica Čakovca Dorja Vincek i vijećnica Dječjeg vijeća Čakovca Mirta Sabo uz pomoć izvršne direktorice Murida Silvije Pucko i voditeljice Dječjeg vijeća Katarine Pahek Čajić.

Grad Čakovec na savjetovanju je, osim već spomenutih, predstavljala i dr. Narcisa Slugan,  članica čakovečkoga Koordinacijskog odbora zaslužna za provedbu zdravstvenih programa poput Alkohol nije cool i Cuga je tuga.

Na Libusoft Cicom konferenciji Panorama 2020 online Grad Slatina predstavio projekt „EPIcentar Sequoia Slatina“

Podijeli


U organizaciji Libusoft Cicoma Konferencija Panorama ove se godine održava jubilarni dvadeseti put tradicionalno u Hotelu Panorama, ali prvi put online korištenjem najmodernije tehnologije. Ovaj veliki virtualni događaj započeo je jučer, 22. rujna i trajat će do 25. rujna, a može se pratiti iz udobnosti vlastitog doma ili ureda kako bi sudionici i svi zainteresirani ostali odgovorni i na sigurnom.

U sklopu LC konferencije Panorama 2020 online jučer je organizirana Konferencija županija kao jedinstveno događanje usredotočeno na sve teme važne županijama i jedinicama lokalne samouprave za njihovo uspješno i učinkovito funkcioniranje.

Jedna od glavnih tema bila je „EU fondovi i razvoj lokalne zajednice: izazovi u pripremi i provedbi projekata“ na kojem je pomoćnica pročelnika za projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Anita Rastija predstavila gradski projekt „EPIcentar Sequoia Slatina“ kao primjer dobre prakse.
Panel je vodila Karolina Horvatinčić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO, a na njemu su sudjelovale i Katarina Slejko iz LAG-a 5 te Jasminka Nina Tomljanović iz Praxis – učilišta za praktična znanja.

Inače, kroz četiri dana trajanja ovogodišnje LC konferencije Panorama bit će predstavljeno 50 predavača koji će govoriti o 60 stručnih tema, a bit će organizirano i 15 radionica s 80 sati programa. Konferencija između ostaloga donosi i City forum, 11. savjetovanje pročelnika, te 2. susret pravnika u JLP(R)S.
(www.radioslatina.hr)

Održana završna konferencija projekta “Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije”

Podijeli


Jučer je u Gradskoj knjižnici u Benkovcu održana završna konferencija projekta “Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije” čiji cilj je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije valorizacijom kulturne baštine i njenom integracijom s kulturno-turističkom ponudom destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.

Kulturna dobra obuhvaćena ovim projektom su Zavičajni muzej Benkovac, Rimska vila s mozaicima iz 1. st. u gradu Ninu te ostaci franjevačkog samostana pri Crkvi Marijina uznesenja u Starom gradu Pagu. Projektom je planirana rekonstrukcija franjevačkog samostana i uređenje Interpretacijskog-multimedijskog centra sa smještajem u Starom gradu u Pagu koji predstavlja edukacijski kompleks, jedinstveno i međunarodno prepoznatljivo mjesto učenja „na terenu“ otvoreno širokom krugu disciplina sa posebnim fokusom na arheologiju, etnologiju i teologiju. Također, jača se svijest lokalne zajednice i pridonosi ugledu Grada Paga kao grada kulture.
Projekt je obuhvaćao pripremu dokumentacije za obnovu i uređenje pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara, razvoj sustava interpretacije i valorizacije kulturne baštine, izradu programa kulturnih događanja, promociju i jačanje poduzetništva kao i upravljanje, promociju kulturne rute. Projektna dokumentacija za sve planirane objekte je spremna, dobivene su građevinske dozvole za obnovu i muzeološko uređenje sva tri kulturna dobra te se čekaju novi natječaji za prijavu.
Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.230.860,80 kuna, a stopa financiranja je 72 % i iznosi 3.754.705,90 kuna. Projekt je započeo 1. listopada 2018. godine i traje do 1. listopada 2020. godine.
Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin i Zavičajni muzej Benkovac.

Nužno racionalno gospodarenje proračunom, nadstandard građanima neupitan

Podijeli


Datum: 23.9.2020.


Redovna konferencija za novinare u Centru Gervais


Nakon pauze uslijed situacije s pandemijom koronavirusa čelnici Grada Opatije ponovno će održavati redovnu mjesečnu konferenciju za novinare u Centru Gervais. 


Danas je najavljena 37. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije koja je na rasporedu 30. rujna 2020., a na kojoj će se naći i polugodišnji Izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Opatije u 2020. godini. Riječ je o iznimno kriznom razdoblju u kojem je Grad Opatija proveo mjere pomoći svim gospodarskim subjektima koji su ovoga proljeća pogođeni pandemijom koronavirusa (oslobađanje od plaćanja zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada, oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore, obustava plaćanja spomeničke rente, oslobađanje od plaćanja poreza za korištenje javnih gradskih površina, neplaćanje roditelja za boravak djece u vrtićima i produženom/cjelodnevnom boravku u osnovnoj školi za vrijeme u kojem ustanove nisu radile, osobni dohotci u visini od 4.000 kn za zaposlene u udrugama i sportskim klubovima). 


– To je proračun Grada stajalo više od 7 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić. U prvih 6 mjeseci ove godine Grad Opatija je ostvario 51 milijun kuna prihoda te 54,5 milijuna kuna rashoda, što daje rezultat poslovanja -3,5 milijuna kuna. Međutim, zbog prijenosa viška prihoda iz prethodne godine ukupan rezultat je pozitivan i isti iznosi 4,7 milijuna HRK. Prihodi poslovanja ostvareni su u iznosu od 78% u odnosu na 2019. g., odnosno 31% u odnosu na plan za 2020.g.Prihodi od prodaje imovine ostvareni su u visini od svega 25% u odnosu na 2019.g., odnosno 7% u odnosu na plan za 2020.g. te možemo konstatirati da su isti značajno ispod plana. Razlog tome je neprihvaćanje prijedloga prodaje većeg broja nekretnina u vlasništvu Grada od strane GV. Istovremeno, rashodi poslovanja ostvareni su u visini od 84% u odnosu na 2019., a u odnosu na plan za 2020.g. 35% g., kao rezultat odgovornog trošenja proračunskih sredstava.


Potpuno smo svjesni kako je pred nama neizvjesna jesen i zima, baš kao i pred mnogim drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj. Ako se provedu i izmjene propisa koje Vlada najavljuje, poput smanjenja poreza na dohodak, prihodi jedinica lokalne samouprave će biti još više smanjeni u 2021. godini. Taj će manjak prihoda biti nemoguće nadoknaditi, ako Vlada ne uvede kompenzacijske mjere za lokalnu samoupravu. U mjesecima koji su pred nama obvezni smo vrlo racionalno gospodariti proračunskim sredstvima. No, sva ona prava koja su stekli naši sugrađan, sav nadstandard života u Opatiji (demografska potpora, besplatan vrtić za drugo dijete, pomoć za umirovljenike i poticaji poduzetništvu) je neupitan i ostaje u planu i za 2021. godinu, poručio je Dujmić.


– Možemo najaviti skoro potpisivanje ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije vezano uz projekt „Povežimo se baštinom“ na području Urbane aglomeracije Rijeka. Dio je tog projekta i obnova opatijske Ville Angioline, vrijedne povijesne ostavštine, zgrade čija je gradnja označila početak turizma ne samo u Opatiji i na Kvarneru, nego i u širim razmjerima, a u kojoj se danas nalazi Hrvatski muzej turizma, kazao je zamjenik gradonačelnika Emil Priskić


Projekt „Povežimo se baštinom“ Ministarstvo je objavilo u okviru specifičnog cilja „Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz bolje upravljanje kulturnom baštinom“ unutar ITU mehanizma. Cilj je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području Urbane aglomeracije Rijeka na 13 lokacija. U projektu sudjeluju Grad Rijeka, Grad Opatija, Općina Kostrena, Općina M. Draga, Općina Lovran, Grad Kraljevica, Grad Kastav, Općina Viškovo, Općina Klana, Općina Čavle, TZ Rijeka.Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosi 36.395.223,98 HRK. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti u sklopu ovog Poziva iznosi 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta. Ukupna je vrijednost opatijskog projekta obnove Ville Angioline 5.027.532,00 kn, a potpora je dobivena u iznosu od 72 % što iznosi 3.633.699,00 kn, istaknuo je Priskić.


Grad Opatija je vlasnik vile Angioline. Temeljem Ugovora o korištenju korisnik zgrade vile Angioline je Hrvatski muzej turizma, specijalizirana muzejska ustanova nacionalne razine koja prikuplja, čuva, istražuje i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu turističkog sadržaja. Osnivači Hrvatskog muzeja turizma su Grad Opatija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Muzejska građa Hrvatskog muzeja turizma zaštićena je kao pokretno kulturno dobro. Zgradi je potrebna značajnija fizička i funkcionalna sanacija i rekonstrukcija kako bi se podigao stupanj očuvanosti elemenata povijesnog uređenja vile te spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra. Početak obnove u planu je s početkom 2021., a radovi će trajati godinu dana.


Epidemiološka situacija na području Grada Opatije je stabilna. Trenutno su koronavirusom zaražene 2 osobe. Zaražene osobe su u izolaciji, a svi njihovi kontakti obrađeni i pod medicinskim su nadzorom. Razredni odjel u srednjoj Obrtničkoj školi, kao što znate, je u samoizolaciji i do danas nema spoznaja o širenju zaraze među učenicima, a bude li sve u redu učenici će se u ponedjeljak vratiti u klupe, kazala je zamjenica gradonačelnika Vera Aničić, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Opatije. Ujedno, molimo organizatore svih javnih okupljanja kao i privatnih zabava u ili na javnim prostorima da o namjeri i organizaciji obavijeste Stožer civilne zaštite Grada Opatije kako bi ti događaji protekli u skladu s protuepidemijskim mjerama. Podsjećamo da su proteklih mjeseci unatoč pandemiji na području Grada Opatije održane brojne manifestacije, koncerti i sportska natjecanja. Društveni život nije zamro, a sve je prošlo bez posljedica. Zahvaljujemo svim organizatorima i sudionicima na dobroj suradnji, zaključila je Aničić.