Grad Đurđevac prijavio projekt za nabavu “eco friendly” vozila

PodijeliUtorak, 7. srpnja 2020.

Grad Đurđevac u prvim se sekundama prijavio na javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time će se Grad nastaviti razvijati u smjeru pametnih gradova osiguravanjem ekološki prihvatljivog, štedljivog, električnog vozila.

Podsjećamo da je u lipnju prošle godine u rad puštena prva ELEN punionica za električna vozila u Đurđevcu, smještena na parkiralištu kod Športsko-rekreacijskog centra. Naime, zbog sve veće ekološke osviještenosti građana, u porastu je i udio broja električnih automobila u prodaji vozila.

Gradonačelnik Janči istaknuo je kako je punionica jako bitan standard koji svaki ozbiljniji grad mora imati.

– Đurđevac je sve veća turistička destinacija. Ima sve više i više automobila na električno punjenje. Ova nam je punionica bila i više nego potrebna jer su električna vozila budućnost. Svi ljudi s električnim vozilima u Đurđevcu sada mogu stati popiti piće u obližnjem kafiću i malo razgledati grad, a za to vrijeme ostaviti automobil na ovoj punionici te napuniti njegove baterije – naglasio je gradonačelnik te zahvalio svima koji su bili uključen u postavljanje ove punionice.

Pozitivno ocijenjen projekt uređenja poučne šumske staze na ušću Mirne

Podijeli


Pozitivno ocijenjen projekt uređenja poučne šumske staze na ušću Mirne

10.08.2020. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije

Odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) o rezultatu administrativne kontrole Zahtjeva za potporu, projekt Grada Novigrada-Cittanova „Uređenje poučne šumske staze na ušću rijeke Mirne“ ocijenjen je pozitivno, čime se utvrđuje prihvatljivost projekta te on ulazi u sljedeću fazu koja vodi sklapanju ugovora o financiranju.

Procijenjeni iznos potpore Gradu Novigradu-Cittanova za realizaciju projekta je 738.845,45 kuna, od čega je 85 posto potpore iz proračuna EU, dok se preostalih 15 posto financira iz proračuna Republike Hrvatske.

Riječ je o projektu uspostave i krajobraznog uređenja poučne šumske pješačke staze s vidikovcima i drugim pratećim sadržajima te ostalom manjom infrastrukturom povezanom s proučavanjem i edukacijom, pri čemu se postojeće trase pješačkih staza planiraju valorizirati kako bi posjetitelji šetnjom imali priliku proučavati i educirati se o šumi, njenom biljnom i životinjskom svijetu, održivom gospodarenju i zaštiti šume i okoliša unutar područja ekološke mreže Natura 2000.

Predviđeni radovi većinom obuhvaćaju čišćenje niskog raslinja i srušenih stabala koja se planiraju iskoristiti za sadržaje kao što su poligoni i rampe za penjanje, drvna građa za instaliranje promatračnica ptica, klupice za odmor, mol, prijelaz preko prirodnog usjeka, te uređenje amfiteatra za predavanje u prirodi. Od ostalih pratećih sadržaja predviđene su edukativne info tabele na lokaciji, putokazi i mape na stazi, male tabele za označavanje biljnih vrsta i stabala, cestovni putokazi za dolazak na lokaciju, postavljanje kanti za odvojeno prikupljanje otpada na ulasku u park, te postavljanje skele za geološki presjek u stijeni. Svi radovi predviđeni projektom uređenja edukativne staze i postavljanja prateće opreme obavljat će se bez upotrebe teške mehanizacije i to uglavnom ručnim radom, uz maksimalno korištenje prirodnih materijala, drva i kamena.

Projekt će se realizirati tijekom 2021. godine, a pripreme počinju do kraja ove godine.

Obuhvat projekta vidljiv je na slijedećoj skici:

Predavanje o udomljavanju starijih osoba

Podijeli


Predavanje o udomljavanju starijih osoba

Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Klub 60+“ koji provodi Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje

Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje u patak je bila domaćin stručnog predavanja i radionice na temu „ Udomiteljstvo kao oblik skrbi za odrasle osobe“. Predavanje su održale djelatnice partnerske organizacije Centra za socijalnu skrb Grubišno Polje Antonija Turkalj i Sonja Đuričić, dok je svoja iskustva s udomljavanjem iznijela i Marija Tregner.
Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Klub 60+“ koji provodi Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Grubišno Polje i Gradom Grubišno Polje, a uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (MP)

Pannonian Challenge – Osijek, 12. – 16. kolovoza

Podijeli


Najveće sportsko izdanje festivala ekstremnih sportova ušlo je u svoj finalni tjedan. Pannonian Challenge ove je godine preskočio sve prepreke i izazove i stiže na lijevu obalu Drave – najbolje opremljen skate park u ovom dijelu Europe bit će domaćin jedinog sportskog natjecanja u ekstremnim sportovima na planetu 2020. godine. Od 12. do 16. kolovoza Osijek ulazi u novu dimenziju sporta, a Pannonian Challenge ugostit će najbolje sportaše iz Hrvatske i Europe.

Konferencijom za medije najavljeno je posebno izdanje ovogodišnjeg festivala koje će publici otvoriti vrata u novi doživljaj urbanih sportova. Imajući u vidu epidemiološku situaciju s kojom se susreo cijeli svijet pa tako i sportska scena, organizatori su odlučili kako će ove godine 21. izdanje Pannonian Challengea publika pratiti putem malih ekrana. Uz potporu Sportske televizije i RTL.hr – sportski program Pannoniana uskočit će u vaše domove, a najzanimljivije trenutke iza scene moći ćete pratiti i na društvenim kanalima festivala.

-Iako se svi nalazimo usred najveće krize u svijetu i velikih događaja, Pannonian Challenge će se za razliku od ostalih sportskih događanja u svijetu ekstremnog sporta, održati u 21. izdanju i to zahvaljujući predanom radu tima, partnerima s puno razumijevanja i svima koji se danonoćno bore s korona krizom. Nakon brojnih konzultacija sa stručnjacima i partnerima odlučili smo održati događaj bez prisutnosti publike. Znamo da će ovu odluku naša publika razumjeti jer želimo poslati poruku da biti ekstreman ne znači biti neodgovoran. Prilagodili smo se novonastaloj situaciji i usprkos svemu u Osijek dolaze najbolji europski ekstremni sportaši i bit ćemo jedino natjecanje u svijetu koje će se održati u urbanim sportovima na ovoj razini. – istaknuo je Jurica Barać, direktor Pannonian Challengea.

Pannonian Challenge darovao je Gradu Osijeku najveću medalju na svijetu za ekstremnu podršku u provedbi jedinog sportskog natjecanja u ovoj situaciji. Medalja je poklon svim sugrađanima, posjetiteljima Pannoniana, volonterima, partnerima, organizacijskom timu, medicinskom osoblju i medijima koji su i u novonastaloj situaciji odlučili biti dijelom ekstremne sportske scene. Ona je dokaz da od sporta i kulture nismo odustali i da možemo pokazati kako prilagodba na različite situacije nije samo vezana uz sportsku ekstremnu scenu, već uz sve one koji žive i rade Pannonian Challenge. Bodrimo PC putem internetskog portala RTL.hr, gdje će biti prijenos najvažnijih dijelova te putem SPTV-a gdje će u subotu tijekom BMX dana biti velika emisija i prijenos finala.

-Želio bih čestitati organizacijskom timu Pannonian Challengea kao zamjenik gradonačelnika, ali i kao načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka jer ovo je dokaz da ekstremno može biti i odgovorno, drugačije i odmjereno. Grad Osijek i Pannonian Challenge svoj odnos njeguju već godinama, a nadamo se da će 21. izdanje Pannoniana na adrenalinski pogon, pokazati kako je Osijek grad koji se lako prilagođava novonastalim situacijama. – izjavio je Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

-Čestitam organizatorima Pannoniana na svemu učinjenomu pa i na izboru ovog najljepšeg ulaza u grad jer Tvrđa spaja nespojivo – tradiciju i mladost. – rekla je Tatjana Roth, pročelnica županijskog Upravnoga odjela za turizam, kulturu i sport.

Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice Grada Osijeka, istaknula je da Pannonian Challenge proteklih 20 godina svim dionicima donosi nezaboravan i jedinstven doživljaj koji je ključan element svakog događanja i dodala:
-Sinergijskom, promišljenom i odgovornom organizacijom, poručujemo da je Osijek siguran grad pa makar u pitanju bili i ekstremni sportovi.

Glazba i ove godine prati Pannonian priču, za nju nam ne treba gužva, ona je medij koji nas povezuje kada nismo zajedno. Glazbeni program Pannonian Challengea moći će se pratiti već od srijede kada veliki online party otvaranja Pannoniana donose osječki DJ-evi Omer i Umbo. Njima se nakon srijede pridružuju Oliver, Fullstep Phil, Insolate&Volster te Ilija Rudman i Sly. Glazbenu priču Pannoniana moći ćete pratiti svaku večer na službenim PC kanalima – Facebook stranici i You tube kanalu.

Pannonian Challenge nosi svoj izazov – uskočite u Pannonian perspektivu jer ekstremno je novo normalno.