Predstavljen Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća

Podijeli


(Hina/www.zagreb.hr) – Gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je predstavljanju Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća. Cilj mu je – kroz preventivne preglede pušača – smanjiti broj oboljelih od karcinom pluća, od kojega u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3000 osoba te ranim otkrićem bolesti spasiti više stotina života godišnje.

“Karcinom pluća kasno se dijagnosticira jer nema simptoma te ga otkrivamo kad je već metastazirao. Zato nam je petogodišnje preživljenje samo 10 posto. S ranom dijagnostikom, koju nam omogućava CT tehnologija niske doze zračenja, kod rizične skupine karcinom je moguće otkriti kada je on velik samo jedan centimetar. Takav karcinom se operira i moguće je izlječenje preko 90 posto”, kazao je na predstavljanju voditelj Nacionalnog programa akademik Miroslav Samaržija.

Dodao je da probir započinje s današnjim danom, a ključnu ulogu imat će liječnici obiteljske medicine koji bi rizičnu skupinu pušača trebali upućivati na preglede putem posebno izrađene informatičke platforme.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je ovaj program dio Nacionalnog plana protiv raka, koji je pokrenula ova vlada.
“Nadam se da će program pridonijeti da će biti manje raka pluća u Hrvatskoj i manje pušača, jer se 90 posto karcinoma pluća otkrije kod pušača. Nadam se boljem odazivu nego kod prethodnih programa probira, i da bi se godišnje moglo spasiti 300-tinjak života, odnosno 10 posto pacijenta koji godišnje umru od karcinoma pluća. Takvih je u Hrvatskoj godišnje oko 3000”, rekao je Kujundžić.

„Želim da smo kao ljudi više zajedno i da više pomažemo jedni drugima i u dobru i u zlu“, rekao je gradonačelnik Bandić zaželjevši inicijatorima Programa puno uspjeha u radu.

U program će biti uključene osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje.
Cilj je programa, koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja, u idućih pet do 10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto i time spasiti više od 500 života godišnje.

Namjera je postići odaziv na preventivni pregled od 50 posto pušača u Hrvatskoj te povećati petogodišnje preživljenje oboljelih od karcinoma pluća sa sadašnjih 10 na 15 posto.
Provedbom tog programa Hrvatska postaje prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi.
 

U utorak 7. srpnja održana 29. sjednica Gradskog vijeća

Podijeli


Vijesti

U utorak 7. srpnja održana 29. sjednica Gradskog vijeća

08.07.2020. /// Novigrad Vijesti / Gradsko vijeće

U utorak 7. srpnja održana je 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Novigrada-Cittanova, s jednom točkom dnevnog reda.

Jednoglasno je usvojena Odluka o donošenju II Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Novigrada-Cittanova, na temelju konačnog prijedloga PPUGN-a koji je vijećnicima prezentiran na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Amandman koji je na prošloj sjednici predložen i prihvaćen od strane Gradskog vijeća, nije dobio odgovarajuću suglasnost nadležnog ministarstva i time nije mogao biti uključen u ovaj prijedlog izmjena i dopuna. Slijedom očitovanja ministarstva potrebno je pokretanje novog postupka ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja, a nakon usvajanja ovih II Izmjena i dopuna. Za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremit će se stoga nova Odluka o ciljanim izmjenama i dopunama PPUGN-a, radi primjerene ugradnje planskog rješenja predloženog amandmanom.

Da podsjetimo, na prošloj sjednici vijećnik Moreno Ivančić (IDS) podnio je amandman kojim se predlaže promjena namjene dijela zemljišta, ukupne površine 64,5 hektara, iz „šume gospodarske namjene“ u „ostala obradiva tla“. Obrazložio je kako je to zemljište u vlasništvu RH ugovorom o zakupu 2007. godine dano na korištenje na 50 godina radi podizanja višegodišnjeg nasada maslina i ne nalazi se u šumskogospodarskoj osnovi Hrvatskih šuma, pa namjena predviđena ovim izmjenama i dopunama Prostornog plana nije u skladu s privedenom namjenom, postojećim ugovorom i važećim Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Dodajmo kako je ova 29. sjednica Gradskog vijeća održana u elektronskom obliku, prilagođena propisanim mjerama radi sprječavanja širenja koronavirusa, te napucima Ministarstva uprave RH.

 

 

Zamagljivanje protiv komaraca – Grad Rovinj-Rovigno

Podijeli


U četvrtak 9.7. u večernjim satima (iza 19h) biti će proveden tretman protiv komaraca hladnim zamagljivanjem na području naselja Borik, Bolničko naselje, područje oko groblja, Končeta, Karmelo i Lamanova.

U petak 10.7. u večernjim satima (iza 19h) biti će proveden tretman protiv komaraca hladnim zamagljivanjem na području Valbrune, Centenera,  Monfiorenza, Gripola, Rovinskog Sela i Kokuletovice.

Izvršitelj je ZZJZIŽ, koji obavlja mjere preventivne dezinsekcije i deratizacije na području grada.

Koristimo priliku podsjetiti sve građane, da je najučinkovitiji način borbe protiv komaraca da se eliminiraju sva potencijalna mjesta gdje se zadržava voda u vrtovima i okućnicama (posude, fontane, bazeni, kante i sl.) obzirom da se komarci razmnožavaju isključivo u vodi.

Obavijest komunalnog redarstva – spreminici za tekstil

Podijeli08
Srp
2020

Obavijest komunalnog redarstva – spreminici za tekstil

Ovim putem molimo naše sugrađane da u kontejnere za tekstil ne odlažu obuću, jastuke, torbe i slično. U spremnike se odlaže isključivo čista korištena suha tekstilna odjeća. KOMUNALNO…
OPŠIRNIJE ➝